Havalı Tüfek Atıcılığı sporunun çalışmalarının yapılabilmesi için öncelikle güvenliği sağlanmış merkezi, sabit ve uluslararası amatör ve olimpik branşları destekleyecek bir havalı silah atış poligonu gereklidir.
AHSASK Atıcılık Sporu Geliştirme Projesinde belirtildiği gibi merkezi bir Havalı Silah Atış Poligonunun aşağıda belirlenmiş bölgede olması, yeni katılımcıların özellikle öğrencilerin kolayca ve sürekli olarak gelebilmesi; ulusal ve uluslararası yarışmalarda Adana'nın en yeşil mekanlarına yakın olması sebebiyle Adana'nın tanıtımı, dolayısıyla projenin başarısı açısından kritik önemdedir.
Bu sebeple aşağıdaki Amatör ve Olimpik branşları destekleyecek poligon tasarımı ve yer çalışması yapılmıştır. Aşağıda tasarlanan AHSASK havalı silah poligonu başta Adana Valiliği olmak üzere, Adana İl Spor Müdürlüğüne ve Adana Büyükşehir Belediyesine sunulacaktır ve talep edilecektir.
Poligonun Yeri
Önemli not: Eğitim ve yarışmalar için uluslar arası standartlara uygun olarak gücü 7.5joule/16joule'e düşürülmüş havalı silahlar kullanılır.
Önemli not: Havalı silahlar ateşli silah gibi gürültülü değildir! Havalı Silah Ses Seviyesi Değerleri için burayı tıklayınız.
Havalı Silah Atış poligonu için tercihen Büyükşehir Belediyesine bağlı Seyhan ilçesinin veya Sarıçam ilçesindeki Seyhan Nehri kıyısındaki ağaçlık alanda içinde 100metreye X 110metre genişliğinde güvenlik içine alınmış, merkezi, üyelerin ve öğrencilerin kolaylıkla gelebilecekleri bir Havalı Silah Poligon Sahası (A) yeterli olacaktır.
Poligonun yanındaki sarı ile işaretli 550m lik alanda (Y) alınacak “kullanım izni” dahilinde gerekli güvenlik önlemleri alınarak Ulusal, Bölgesel ve Adana FT/HFT/TS Yarışmaları (Y) rahatça düzenlenecek; yarışmaların sürekliliği sayesinde Adanalı sporcuların katılımı ve artışı sağlanacaktır. Yukarıda belirtilmiş Poligon (A) ve Yerel Yarışma parkuru (Y) yürüyüş yollarından uzakta ve güvenlikli yerlerdir.
Önemli not: Eğitim ve yarışmalar için uluslar arası standartlara uygun olarak gücü 7.5joule/16joule'e düşürülmüş havalı silahlar kullanılır. Bu silahlar en fazla 100 metre etkili menzile sahiptirler.
Önemli Not: FT/HFT birer avcılık simülasyonu olması sebebiyle yarışmalar açıkta ağaçlık, ormanlık alanda yapılır. Yarışmalarda atışlar arkası kapalı ağaçlık alan içine yerleştirilmiş, en az 10 metre ile en fazla 50 metredeki hedeflere yapılır. Olası hedefin kaçırılması durumunda, orman ve ağaçlar dal ve yaprakları zaten gücü düşürülmüş havalı silahlardan atılan pelletleri kolayca durdurur; ek güvenlik ortamı sağlar.
Poligonun yukarıda tanımlanmış olan bölgede olması sporcuların kolaylıkla yürüyüş yollarından ya da ulaşım yollarından ulaşmalarına imkân verecektir. Ayrıca Poligonun yürüyüş yollarına yakın olması Adanalıların görerek veya duyarak bu alanın varlığından kolayca haberdar olmalarını ve ilgilerinin artarak sporun yaygınlaşmasına yardımcı olacaktır.
Tanıtım ve bilinirlik açısından Havalı Silah Atış poligonunun Seyhan nehrine yakın olması, Ulusal ve Uluslararası yarışmaların Adana içinde Seyhan Nehri yürüyüş yolunun nispeten sakin yerinde, Asma Yaya Köprüsü ve Alpaslan Türkeş Köprüsü DSI arasındaki ağaçlık bölgede (U) yapılması hem yarışmacıların yarışma öncesinde kolayca poligon alanına ulaşarak hazırlıklarını yapmalarına, sportif amaçla kurulu bu alandan faydalanmalarına hem de Adanalı izleyicilerin ve basın yayın kuruluşlarının yarışma ve hazırlık alanına kolayca ulaşmalarına imkan sağlayacaktır.
Ayrıca Havalı Silah Atış poligonunun (A) Seyhan Nehrine yakın olması Ulusal ve Uluslararası FT/HFT/TS yarışmalarının da bu alanda (U) yapılmasına faydası olacaktır. Uluslararası FT/HFT yarışmaları genelde 2 gün üzerinden 25 kapı (atış noktası) 50 hedef içeren bir parkur da yapılsa da bu sayı katılımcı sayısına göre azalabilir veya artabilir. 50 hedeflik bir parkur yaklaşık 3 saat sürmektedir. Parkuru tamamlayan yarışmacılar Seyhan nehri kıyısından kolayca poligona dönebilir, Adana'ın merkezine ulaşarak Adana'nın diğer güzelliklerini tatma fırsatı bulabilirler.
Özetle 225 kişilik uluslararası yarışmacıyı yılda bir kaç kere Adana'nın güzide yürüyüş ve doğa mekanında kameralar önünde yarıştırıp misafir etmek Adana'nın tanıtımı için çok faydalı olacaktır.
Aşağıda tüm FT/HFT/TS/BR/10M branşlarının eğitim, okullar arası ve yerel yarışmalarının yapılabileceği entegre bir poligon tasarımını bulabilirsiniz.
Uluslararası Standartlarda Amatör ve Olimpik Branşlar Havalı Silah Atış Poligonu
Türkiye'de bir ilk olarak Adana için özel olarak tasarlanan çevresi 2m yüksekliğinde güvenlik duvarı ile çevreli atış poligonunda FT/HFT/TS/BR amatör hobi branşları atış alanlarının 10M Olimpik atış alanları ile beraber olması amatör atıcıların etkileşimle olimpik 10M atış branşına kaymalarına imkan verecek olimpik branşların çok daha hızlı yaygınlaşmasını sağlayacaktır.
Poligon amatör branşları ve genel atıcılık çalışmalarını yapmak üzere tasarlanmış 90m açık, 55m açık ve kapalı 10m Olimpik poligonu içeren bina olmak üzere 3 kısım olarak tasarlanmıştır.
Tasarım ileride 55m atış poligonunun üzeri kolayca kapatılarak olimpik 50m salon atışları yapmaya imkan verecek şekilde "Atıcılık Merkezi" şeklinde yapılmıştır.
Alternatif Yarışma Parkurları burada tanımlanmıştır.
Yusuf Dikeç’in TRT Spor Yıdız’ da röportajı…
https://www.facebook.com/trtsporyildiz/videos/1200524915034378