Ülkemizde havalı silah atıcılığında Gençlik ve Spor Bakanlığı, uluslararası olimpik 2 branştaki 10m havalı tabanca ve tüfek atışı branşlarını desteklemektedir. Fakat maalesef, Avrupa’da bu branşa sporcu yetiştiren amatör veya hobi branşları olarak değerlendirilen üç branş henüz desteklenmemekte ve dolayısıyla (10m dışında) bu branşları destekleyecek altyapılar şu aşamada her hangi bir destek alamamakta ve 10m branşlarına sporcu yetiştirilmesi zorlaşmaktadır. Bu durum hem ülkemizde olimpik atıcı yetiştirmek için hem de çocuk gençlerde “silah kültürü” oluşturmak için büyük bir eksikliktir.
10m havalı tabanca ve tüfek atıcılığından önceki üç amatör veya hobi branşı şunlardır:
1. Saha Hedefi (Field Target-FT)
2. Avcı Saha Hedefi (Hunter Field Target-HFT)
3. Hedef Koşusu (Target Sprint-TS)
2012 yılında, Dünya Field Target Federasyonunun Avrupa’daki kurulumuna Türkiye’den amatör ekipler katıldıkları için Türkiye’de Federasyonun içindedir ve ekiplerimiz Avrupa ve Dünyada ki tüm yarışmalara bu 3 branşta da katılabilmektedir. Aşağıda bu katılımların fotoğrafları mevcuttur.
FT/HFT/TS sporun merkezi sayılabilecek İngiltere’de bu 3 branşı destekleyen yaklaşık 200+ üzerinde kulüp varken ülkemizde bu sayı sıfır (0)dır.
İngiltere ve Avrupa’da 13-15 yaşından itibaren güvenle havalı silah kullanabilen her çocuk, kendisi veya ailesiyle birlikte bu sporu yapabilmektedir. Sporcunun isteğine ve başarısına bağlı olarak Saha Hedefi (Field Target-FT) , Avcı Saha Hedefi (Hunter Field Target-HFT) , Hedef Koşusu (Target Sprint-TS) alanlarında yetişen sporcu ileride…
1. 10 Metre Tabanca Atışı (Olimpik Spor)
2. 10 Metre Tüfek Atışı (Olimpik Spor)
branşlarına yada dolaylı branşlar olan
3. Biatlon (Olimpik spor)
4. 400-1200metre koşu sporları (Olimpik spor)
Branşlarına geçiş yapabilmekteler.
Türkiye'de Havalı Silah Atıcılığındaki Amatör Branşlar Bilinmiyor
Burada adı geçen FT/HFT/TS/BR/10M Sporu güçleri düşürülerek en fazla 16 Joule indirilen (16joule ve altı) PCP veya yaylı havalı tüfekler olarak iki ayrı kategoride yapılır. PCP tüfekler çoğunlukla tercih edilmektedir. FT’de kullanılan silahlar genellikle 4.5mm çapında olup genelde 8.44grain (0.54 gram) havalı silah saçması (pellet) kullanılmaktadır.
FT/HFT/TS/BR/10M de kullanılan PCP silahları Türkiye’de yasal olarak serbesttir. FT de kullanılan silahların gücü özellikle düşürülmüş tüfeklerdir ve Türkiye’de alınabilecek en düşük güçlü PCP havalı tüfeklerdir. Dolayısıyla sporcular güvenlik disiplinini alırken eğitim ve yarışmalar en fazla güvenlikli bir ortamda yapılmaktadır.
Atıcılık sporunun “Formula-1”i olarak kabul edilen FT sporunda atıcılar atış disiplinini kazanmadan önce kullandıkları tüfeklerini istenen teknik şartlara uydurmakta; bu da atıcılara “silah” kültürünü, “güvenlik” bilincini ve atıcılık disiplini kazandırmaktadır.
FT yarışmalarına katılım alt yaş sınırı olmamakla birlikte 13-15 yaşında, atıcıda tüfeği tutabilme becerisinin gelişmesiyle başlamaktadır. Üst yaş sınırı yoktur. Yarışmalarda katılımcılara göre Gençler, Kadınlar, Veteranlar veya Açık (karışık) olmak üzere kategoriler organize edilmektedir.
Türkiye’de de Atıcılık federasyonu tarafından da desteklenen 10m Tüfek ve Tabanca atışı malesef havalı silah poligonu eksikliğinden ve olimpik kalitedeki havalı tabanca ve tüfek maliyetlerinden dolayı yaygın değildir. Ayrıca maalesef Olimpik 10m branşlarını besleyecek amatör ve hobi branşlarının Türkiye’de desteklenmemesi ve yaygın olmaması olimpik havalı silah branşlardaki sporcu sayısının artmasına kritik engeldir.
FT Atıcılık yarışmaları özellikle küçük yaştan başlanması ve metal hedefler üzerinde yapıldığı için çevreyi ve doğayı koruyan, canlıya zarar vermeden “avcılık/atıcılık” isteklerini doyuran bir toplum yetişmesine yardımcı olmaktadır.